Ejerleder i Humlebæk: "Før i tiden havde vi medarbejdere, der gjorde det. Det var et værre pillearbejde" - robotter er nøglen til lokal produktion

Coronakrisen har afsløret svage led i forsyningskæderne. Det får virksomheder til at se mod lokalproduktion, og her er robotter afgørende

JBN_CLAUS_GELEFF_00130.jpg
Microturns ejerleder Claus Geleff har oplevet den hjælpende hånd, som en robotarm kan være i en produktion. Foto: Jeppe Bøje Nielsen.
Eksklusivt for kunder
10. jul 2020 KL. 9:04

Med mekaniske bevægelser samler robotarmen omløberen op. Det blanke metal sættes præcist på stangen, og så fortsætter robotten med en ny omløber.

Robotten står i Humlebæk i Nordsjælland hos virksomheden Microturns fabrik. Virksomheden producerer mikrodele til virksomheder, som bl.a. Danfoss og Widex.

“Sådan en bliver jo ikke træt. Før i tiden havde vi medarbejdere, der gjorde det. Det var et værre pillearbejde. Men denne her kan jo køre, også efter alle er gået hjem,” siger Claus Geleff, ejerleder i Microturn.

Kræver robotter

Coronakrisen har medført lukkede grænser og fabrikker. Det har fået flere virksomheder, som før havde deres produktion i udlandet, til at se mod dansk produktion.

Men hvis det skal lade sig gøre, skal der indsættes mekaniske medarbejdere, som de har gjort hos Microturn. Det mener branchedirektør i DI, Christian Hannibal. Ifølge ham er robotter afgørende, hvis den lokale produktion skal kunne hamle op med udlandet.

“Forsyningskæderne og transporten har under krisen været påvirket. Når virksomhederne leder efter mere sikkerhed, så tror vi, at krisen kan være med til at understøtte, at de indtænker lokal produktion. Der er robotter et af svarene, for ellers kan det ikke betale sig,” siger han.

Leveringen vil tage til

Allerede før coronakrisen var brugen af robotter i den danske industri voksende. Tal fra DI viser, at andelen af virksomheder, der bruger industrirobotter, fra 2018 til 2019 er steget fra 7 pct. til 9 pct.

Microturn fik deres første robot i september sidste år fra den danske robotgigant Universal Robots.

9 pct. af danske virksomheder brugte industrirobotter i 2019

Og spørger man Universal Robots, vil leveringen af robotter tage til i de kommende år. Michael Hjertebjerg, der er ansvarlig for Universal Robots' salg i Danmark, og som også sidder i DI's nye robottaskforce, har i tiden under corona talt med flere virksomheder, der har haft problemer i deres forsyningskæde.

“Generelt set har de danske virksomheder i coronakrisen fået en øjenåbner i forhold til, at deres forsyningskæde er sårbar. Det har ført til, at virksomhederne, trods ordrer i bogen, har oplevet forsinkelser hos deres underleverandører eller slet ikke modtaget leverancer,” siger han.

Robotterne kan hjælpe og rent faktisk gøre produktionen konkurrencedygtig Tom Togsverd, robotekspert

Det er brancheekspert og formand i innovationsnetværket Robocluster, Tom Togsverd enig i. ​​

“De fleste virksomheder vil begynde at flytte produktionen tættere på deres markeder. Men at have produktionen lokalt i Danmark giver høje omkostninger, derfor kan robotterne hjælpe og rent faktisk gøre produktionen konkurrencedygtig,” siger han.

Den øgede lokale produktion kan sende dele af globaliseringen på tilbagetog, særligt i forhold til at have produktion i lavtlønslande. Det mener Henrik Franck, investeringsdirektør i Formuepleje. ​​

“Produktion i Kina er på retur, og med corona kommer det til at gå hurtigere. De nye teknologiske muligheder gør, at behovet for globalisering ikke er der i samme grad. Derfor tror jeg, at vi permanent vil se mere lokal produktion. Globaliseringen har efter min mening kulmineret,” siger han, men tilføjer, at det selvfølgelig ikke sker over natten. ​​

Hos Microturn har de mærket de positive effekter af robotterne, og ejerlederen udelukker derfor ikke at købe flere på længere sigt.

“Danmark er et af verdens dyreste lande at producere i, så jo mere færdigt produktionen kan falde ud, uden vi skal have medarbejdere ind over, jo billigere og mere konkurrencedygtige bliver vi også,” siger Claus Geleff.Har du en exit-strategi? Børsens uddannelse "Gør virksomheden salgsklar" viser dig, hvordan du gør din virksomhed attraktiv for potentielle købere og investorer. Læs mere om de andre læringsmål, vi forpligter os til, her.

Tilknyttet artikel


Dansk robotkomet: “Coronakrisen har givet nye markeder”

84796697-6f28-4cab-a9de-e159a856cc3c.jpg
Under coronakrisen er det opstået nye markeder for Mobile Industrial Robots. Pr-foto
Pro selvstændig
Eksklusivt for kunder
10. jul 2020 KL. 8:59

Coronakrisen lagde en dæmper på kunderne i butikken, og satte den ellers vildtvoksende virksomhed Mir (Mobile Industrial Robots) i stå. Virksomheden har de seneste år oplevet stærk vækst og anses som førende inden for den nye generation af mobile robotter, som blandt andet kan erstatte en truck.

Odense-firmaet blev i 2018 købt til op mod 1,7 mia. kr. af amerikanske Teradyne og omsatte i 2019 for 1,8 mia. kr.

Men selvom krisen i begyndelsen satte en stopper for kunderne, så åbnede den samtidig for nye markeder, fortæller direktør Thomas Visti, som også var med til at starte Universal Robots op.

Efterspørgslen har accelereret voldsomt, og omsætningen på robotten er vokset med nogle 100 pct. siden sidste år Thomas Visti, direktør, Mir

“Omsætningen i vores traditionelle marked i bilindustrien er gået ned med 30-40 pct., men så er nye markeder også opstået og gået frem. Det har bl.a. sikret, at vi regner med at vokse i 2020, som jeg ikke turde håbe på, da krisen ramte,” siger han.

Pro selvstændig

Særligt en mobil robot med uv-lamper, som kan desinficere rum, har der været stor efterspørgsel på. Robotten sender uv-lys ud i lokalet og dræber dermed bakterierne. Den var tiltænkt til brug på hospitaler. Men robotten har under coronakrisen nydt efterspørgsel fra både logistikbranchen, produktionsvirksomheder og sågar kontorer, fortæller direktøren.

“Det er et relativt nyt marked for os, og var slet ikke noget, vi satsede på inden krisen. Men efterspørgslen har accelereret voldsomt, og omsætningen på robotten er vokset med nogle 100 pct. siden sidste år. Det har været med til at løfte vores omsætning under krisen. Nok især fordi der har været brug for bedre hygiejne og desinficering ikke bare på hospitaler men også i andre brancher,” fortæller Thomas Visti.

Han fortæller, at det derfor også vil være et robotmarked, de satser mere på fremover, end de havde regnet med.

“Jeg tror, vi kommer til at opleve en ny hverdag, hvor vi desinficerer på et helt nyt niveau. Og der tror jeg uv-robotten vil være relevant,” siger han.