Arving af familiens livsværk fortryder salg til kapitalfond: “Da det i løbet af 2020 går op for mig, at virksomheden er på vej i konkurs, så fortryder jeg, at jeg tog den beslutning. Det må jeg indrømme”

20170224-215309-5_downinter.jpg
Thomas Marstrand, ledende partner i Erhvervsinvest. Arkivfoto: Jeppe Carlsen
Pro selvstændig
Eksklusivt for kunder
30. jul 2020 KL. 8:53

Henrik Møllegaard tog en skelsættende beslutning, da han i 2014 valgte af sælge aktiemajoriteten af familiens livsværk, Scanbur, til kapitalfonden Erhvervsinvest.

Aktierne vekslede Henrik Møllegaard til et ukendt millionbeløb, men udviklingen under Erhvervsinvests ejerskab af Scanbur gik i den forkerte retning.

I juni 2020 var det gået så skævt, at bankforbindelsen Nordea tiltrådte sit pant i Scanbur og reelt satte sig på magten i selskabet, der udvikler og producerer udstyr til forskningsfaciliteter som muse- og rottebure til forsøgsdyr.

Da det i løbet af 2020 går op for mig, at virksomheden er på vej i konkurs, så fortryder jeg Henrik Møllegaard, ejer af Scanbur
Nordea tog derefter kontakt til Henrik Møllegaard, der blev overbevist om at købe selskabet tilbage.

Ren veneration

“Jeg har gjort det af ren veneration, for det er vores families virksomhed,” siger Henrik Møllegaard, hvis forældre stiftede virksomheden i 1968. Han overtog undervejs familievirksomheden, og det var ham, der tog beslutningen om at sælge Scanbur til Erhvervsinvest.

“Men da det i løbet af 2020 går op for mig, at virksomheden er på vej i konkurs, så fortryder jeg, at jeg tog den beslutning. Det må jeg indrømme. Jeg er overbevist om, at Scanbur igen kan blive en sund og god virksomhed, der har sin eksistensberettigelse. Så man kan sige, at Erhvervsinvest ikke var den rigtige ejer, og det tror jeg også, at kapitalfonden selv vil indrømme i dag,” siger Henrik Møllegaard.

Kritik for egen regning

Scanbur både producerer og sælger dyrebure, og ifølge Henrik Møllegaard udviklede Erhvervsinvest produktionsdelen bedre, end han selv ville kunne have gjort.

“Men handelsdelen er blevet forsømt, og det er desværre den, der giver smør på brødet,” siger han.

52 år gammel er virksomheden Scanbur, som Henrik Møllegaard overtog fra sine forældre
Men du har været med som minoritetsejer og bestyrelsesmedlem undervejs og kunne vel have påvirket udviklingen?

“Ja, men Erhvervsinvest ønsker at sidde med majoriteten. Selvfølgelig har jeg været informeret om, hvad der er sket, men beslutningerne er truffet af Erhvervsinvest,” siger Henrik Møllegaard.

Thomas Marstrand, ledende partner i Erhvervsinvest, siger, at Henrik Møllegaards kritik må “stå for hans egen regning”.

“Men jeg er sikker på, at selskabet ikke var endt med at gå konkurs. Der er en række ting, som er gået galt, og som har udmøntet sig i, at virksomheden forhåbentlig har fået nogle bedre ejere end os, men det må tiden vise. Scanbur har haft svingende resultater historisk, fordi der har været nogle store projekter nogle år, hvor man har tjent mange penge, og så har der været færre projekter andre år,” siger Thomas Marstrand.Har du en exit-strategi? Børsens uddannelse "Gør virksomheden salgsklar" viser dig, hvordan du gør din virksomhed attraktiv for potentielle købere og investorer. Læs mere om de andre læringsmål, vi forpligter os til, her.